onsdag 16. mai 2012

Løvetann - mitt favorittugras!


Det er noke med meg og løvetann. Eg synest det er ein fantastisk plante, så lysende skinande gul, struttande av kraft og optimisme... I tillegg har eg mine gode barndomsminner der eg  laga lange lenker av løvetannstilkar med klissete fingrar. Mor mi visste at løvetannblad kunne brukast som salat, men det vart aldri utprøvd i heimen. I vaksen alder har eg lært at blada må bleikast for å få bort bittersmaken, dvs eg har også lest at det ikkje nyttar, ein bitter løvetann forblir ein bitter løvetann. Sjøl fekk eg ein salatløvetann av ei veninne. Det var ein skikkeleg broilerløvetann som kom opp med ein kjempeblomst! Den tok eg bort, tenk om den sette frø! Det viste seg at salatløvetanna var for tander for norsk klima og forsvann første vinteren.  Løvetannblomst - berre det gule - er fint til å produsere gelé av. Og skikkeleg laga løvetannvin kan vere utruleg god! Her er ei oppskrift på saft frå Inger-Lise Østmo: 1 l løvetannblomst uten det grøne, 1 l vatn, 1 kg sukker, 1 pose sitronsyre 25 g. Legg blomster, sukker og sitronsyre i plast- eller stålkjele, hell kokende vatn over og la trekke 3 - 5 dager. Sil fra og bland med vatn etter smak og behag. Kan frysast.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar