torsdag 14. oktober 2010

Jordskokk - Grønnsak med mange bruksområde

For nokre år sidan fekk eg  knoller av jordskokk, og sidan har dei vore i hagen. Ein gang jordskokk, alltid jordskokk...I mange år levde jordskokken eit stillferdig liv under sibirkornellen, men så grov eg den opp igjen og planta på nytt. No har eg jordskokk både der den vart planta i år, der den sto ifjor og året før der igjen .... Eg  har  nettopp hausta  den største av jordskokkplantene (2,70 m!) der avlinga var ein liten berepose med røter. Seinhaustes får jordskokken gule blomster i toppen så det er ein plante  både til pryd og nytte. Røtene kan brukast til suppe, gratineres saman med tomat og løk, bakes i steikeomn på same måte som poteter, til puré blanda med andre grønnsaker eller rå i salat. Jordskokk inneheld inulin som er gunstig for blodsukkerbalansen. Altså ein mangfoldig plante. Men som med det meste, ein bakdel er det med jordskokken og: Særleg i rå tilstand kan den skape mykje rummel i magen ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar